pátek 3. dubna 2009

Kdyby prase mělo křídla..

Kdyby prase mělo křídla.. je ať více či méně známá písnička od Petra Zkoumala. Měla jsem ji velice ráda, ale nikdy jsem se nezamýšlela nad tím co by se stalo, kdyby je opravdu mělo. A smysluplnost takového otázky, tedy jaké zvíře by to bylo, je sporná. Protože není jistý smysl zabývání se tím. A takových otázek je spousty. Má smysl je jimi zabývat či ne?
Někdo říká, že ne- nic na té věci nezměníme. Vztáhnuto na prase- Prase s křídly neexistuje tak proč se tím zabývat.
Někdo říká, že ano- je dobré vědět a znát co nás může potkat. Vztáhnuto na prase- Evoluce je mocná čarodějka a vůle přežít je silná a přizpůsobivost též.

Vztáhnuto na jiné věci:
Mnichovská zrada (září 1938)- mělo by smysl se bránit? Zamýšleli jste se nad tím někdy? Ve mě ta otázka hlodá již dlouho, ani nevím, co bylo spouštěcím mechanismem. Ale musím nad tím stále přemýšlet. Mnozí říkají, že je to zbytečná ztráta času- nic nezměním. Ale já myslím, že to ztráta času není- je možno se z toho poučit. Ikdyž doufám, že k podobné situaci nikdy v žádné zemi nedojde.
Než si přečtete,co si myslím já, možná by stálo za to udělat si sami názor. Bránit se- nebránit (=vzdát) se ?
Nastíním několik informací, které jsou důležité:
- Byla svolána tehdy již spojencem Německa Itálií, tedy Mussolinim, 29.září 1938
-Československo v té době mělo špatné vztahy se svými sousedy.
-Již došlo ke spojení (=anšlus) Rakouska s Německem. Tedy z Rakouska byla Německá marka.
- Okolo 75% hraničního pásma byla hranice ČS-Něm.
- Sudetoněmecká strana měla (díky Hitlerovi) velikou podporu v československém pohraničí. Dokonce roku 1935 vyhráli volby, avšak při přepočtu na křesla měli více Agrárníci (díky bohu!)
- Karlovarské požadavky-24.dubna 1938 (požadavky vyhlášené SdP za podpory Hitlera) na čs byly již odsouhlaseny a část pohraničí získala autonomii, čímž utrpěla suverenita státu.
- Politika appeacementu měla ještě hodně příznivců, všichni doufali, že obětováním malého státu ve střední Evropě se zabrání válečnému konfliktu. zástupci: Chamberlain (VB), Daladier(FR),...
- Pakt uzavřený mezi ČS-SSSR-Francie byl na jednu stranu velice výhodný, ale na drhou (která se poté ukázala hlavní) byl k ničemu, pokud totiž nepomohlo SSSR nepomohla FR a naopak.
-Výsledkem nebylo odevzdání pohraničí pouze ve prospěch Německa (Sudety), ale i Polska (Těšínsko), Maďarska (Podkarpatská rus)
- Naši dva politici (oba začínají na písmeno M) jeli do Mnichova pouze na vyslechnutí verdiktu. Nepřijetí nebylo možné.
A mnoho dalšího...

Z mého přemýšlení jsem dospěla k názoru že brnánit se proti Mnichovské zradě se asi nedalo, ale proti obsazení 15.3. 1939 se dalo. A podle mě i mělo!
Je pravdou, že většina pevností narychlo vybudovaných v pohraničí byly zabrány Němci, ale některé přeci jenom zůstaly. Mimo to, Hitler se těchto pevností bál.. Byly totiž vybudované velice pečlivě, z dobrého materiálu a dobře umístěné.. Takže ty se mohly použít. Mimo to, Český stát měl v té době k dispozici pouze o dvě vojenské divize méně nežli 3.říše. Takže pokud by se strhla válka vítězství by se mohlo přiklonit na obě strany. A pokud někdo bojuje za přežití a se silně emotivním cílem (myslím tím vojáky ČS) bojuje lépe a má lepší vyhlídky na výhru. A výhra by změnila mnohé. Třeba i naši národní hrdost, která vzdáním se velice utrpěla. Ale to by změnila i prohra. Protože kdybychom přeci jenom nevyhráli, ale prohráli, tak bychom to schytali a velice.
Ale Ale jsou to pouze mé dohady.. Mohu se mýlit a být absolutně mimo. Protože jsem v té době nebyla, což je částečně i dobře. A tak nemohu posoudit všechny aspekty na rozhodnutí působících.

Takto by se to dalo vztáhnout na spoustu jiných věcí (přiznávám, ted mě nic nenapadá :) )... Takže: "kdyby prase mělo křídla"

Žádné komentáře:

Okomentovat