středa 11. ledna 2012

Kdo si hraje, nezlobí

Jen na úvod- toto je můj článek uveřejněný v Lokali 8-1, k nalezení na: http://skauti-strasnice.unas.cz/www/lokali/lokali08-1.pdf, psán pod pseudonymem Bocianka a redakčních a jiných úpravách Tecklise.
Týká se mých zážitků z kurzu Svatoplukovy pruty a tedy tématicky navazuje na článek předchozí.. :)

"Už jste někdy zkoušeli vnímat přírodu okolo všemi smysly? Jen malá hrstka lidí si uvědomuje, že přírodu lze vnímat i jinými smysly než pouze zrakem. Já sama jsem po dlouhou dobu přírodu okolo sebe brala pouze za „pastvu pro oči“. Zkušenost s touhle aktivitou mi opravdu pomohla se
na přírodu okolo dívat jinýma očima.
Začala jsem jí vnímat nejen očima ale i ostatními smysly. Je to aktivita třeba na tábor nebo jen tak do přírody. Vyžaduje pouze teplo, hezké počasí, šátek a nějaké lidičky…( není toho moc.. :-) )
Poté už stačí vytyčit trasu lesem s cílem (ne příliš dlouhou, asi tak 250m), nějakou pokud možno bez ostrých a nebezpečných předmětů, sundat si boty a bez mluvení vyrazit po vytyčené trase. Po dosažení cíle si říct co každý z bosých členů cítil, čeho neobvyklého si během cesty všiml.
Poté následuje další část poznávacího kurzu, rozřazení do dvojic. Jeden z dvojice si zaváže oči a ten druhý (vidoucí) ho vede k jednomu, předem vybranému stromu, ale tak aby nevidoucí nevěděl kterému. Tento strom si nevidoucí osahá, zjistí jeho výšku, typ kúry… Poté se stejnou cestou vrátí k výchozímu místu. Tady si nevidoucí sundá šátek a hledá ten strom, který předtím poslepu osahával. Poté se role ve dvojici vymění.
Když se zase všichni sejdeme na jednom místě, znovu si probereme co koho zaujalo a co bylo
překvapením. Následuje návrat stejnou cestou. Zastavujeme se u všeho, co některého človíčka během cesty tam zaujalo. "

Žádné komentáře:

Okomentovat