neděle 8. ledna 2012

Blaničtí rytíři

Když já jsem se "ulejvala" v Itálii očividně tady v Praze proběhla demonstrace za neschválení školného. A do dnešního dne v prostorách fakulty, kterou s takovým nadšením studuji, visí několik transparentů. Jeden z nich jsem fakt nepochopila...
Jedná se o transparent s nápisem ve stylu Vyjedou "konečně" Blaničtí rytíři?
Nechápu to. Proč by se Blaničtí rytíři měli vzbudit kvůli nějakému školnému? Co si autor transparentu myslel, to by se mohli budit kvůli botičkám od Diora nebo že si Topolánek našel milenku.

No prostě nevím, jestli je to jen můj názor ale měla jsem pocit, že se tito rytíři (pokud existují) mají vzbudit v období opravdové krize. Měli se tedy vzbudit za první světové války, okupace nacisty, druhé světové války nebo okupace komunisty. Ale proč by měli být vzbuzeni kvůli školnému, ano je to donebevolající blbost ale není to doblaníku volající událost.
Rytíři, a rytířky pokud tam nějak spí, již doslova zaspali dobu. Měli se vzbudit a bránit nás za mnichovské zrady, pomoci nám čelit přesile (ikdyž jsme ji nakonec nečelili). Ale díky nim, bychom jí možná čelili.

Ale popravdě nikdo neví, s jakým výsledkem. Po tak dlouhém spánku musí mít sice spoustu sil a energie do boje, ale jaksi nemají to nejmodernější vybavení odpovídající stylu boje. Nevím, kolik by toho zmohli na bujných ořích s meči (ze předpokladu že koně nejsou již staří a meče zrezivělé) proti palným zbraním (pistole, pušky nebo dokonce tanky). Popravdě by se jednalo asi o velice zajímavý dějinný moment. A jediné, co by hrálo na jejich straně by byl moment překvapení a snad i moment infarktů, protože kdo by čekal nějaké rytíře ve dvacátém století, že?
Neříkám, že bychom jejich pomoc tenkrát nepotřebovali a jejich středověkou odvahu nevyužili, ale nestalo se tak. Nepřijeli, ale zaspali. Troubové!
A tak nevidím jediný důvod proč by měli vstávat teď. Pokud si tedy nechtějí po dlouhém spánku doplnit tekutiny, naplnit břichy nebo třeba zmodernizovat výzbroj, aby mohli zase dalších několik staletí spát a nezasáhnout, kdy zasáhnout mají.
Neříkám také, že školné schvaluji, protože se mi tak jako většině vysokoškoláků nelíbí, ale není to dostatečný důvod pro rytíře ani pro rytířskost. Jsou tu sice i jiné problémy, jako třeba tolik zmiňovaná ekonomická krize, ale spíše závažnější společenská krize ale to by rytíři nevyřešili. Jejich meče by nepomohly. A popravdě ani s vysokoškolským zákonem by asi nic neudělali. Kdyby zabili politiky, zavřeli by je do vězení. Kdyby jim vyhrožovali, zavřeli by je do vězení. A kdyby neudělali nic, zavřeli by je zpět do hory. Takže spěte dál...
Doufejme, že budete spát dál (ale ne že něco zaspíte, ale spíše, že nebude co zaspat...)

Žádné komentáře:

Okomentovat