úterý 30. listopadu 2010

Vánoce!

"Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí zpívejme přátelé,
po roce Vánoce, Vánoce přicházejí šťastné a veselé!"

Už se těšíte na Vánoce? Na ty svátky komerce?
Nebo se těšíte na rodinu, kruh přátel, pečení cukroví, povídání si, možnost někomu udělat radost, odpočinek, klid a pohodu a mnoho jiných..
Já se těším... A bohužel komerce k tomu už patří. To ale neznamená, že mě to neštve. Protože mě to štve a moc! To jak již v polovině října jsou obchody vyzdobeny, hrají koledy a v letácích a časopisech apelují na naši mysl, abychom utratili co nejvíce.
Přitom se ale vytrácí původní smysl Vánoc- není jím utratit co nejvíce peněz, ale udělat radost. Takže nemá cenu se předhánět, kolik jste dali dárků loni takže letos to musí být více. Nebo v ceně darovaného. Stačí přeci něco malého, nebo i velkého, ale pro toho člověka potěšujícího.

Moje představa o letošních Vánocích:
Letošní Štědrý den bych chtěla strávit v klidu, což je v naší všenaposledníchvíli rodině asi nesplnitelné. Chtěla bych mít všechno již udělané předem, abychom mohli jít k babičce nazdobit stromeček, potom jet pro světílko a potom ho rozvážet. Přijet domů, s maminkou si sednout k cukroví a čekat na příchod Ježíška.Koukaly bychom z okna na to, jak venku sněží a je všude klid a bílo.Navečeřet se a poté se pomalu a jemně přesunout ke stromku. Pustili bychom si nějakou hezkou muziku, tatínek by rozbaloval dárky a prostě by bylo vše super...
Jako tečka za krásným večerem by maminka usnula pod stromečkem, já si četla knihu, Míša si též četl a tatínek by šel třeba na půlnoční nebo se rozvaloval na pohovce a sladce spinkal. No a my s Míšou bychom odvezli babičky k nim domů. nebo by obě přespaly u nás. A ještě bychom vyrazili řádit do sněhu... a potom přišli unaveni domů a do postýlek.
Druhý den bychom vařili, aby maminka nemusela na své narozeniny nic dělat. A potom bychom varazili ven. Jen tak se projít nebo bruslit. rodiče by pak šli na běžky a my s Míšou šli stavět iglů nebo tak něco.

Dál to ještě nemám moc promyšlené, vlastně ani tohle nemám ještě moc promyšlené. Ale to nevadí, mám jen takovou představu.
Já na Vánocích nejvíc miluju to cukroví. Nikoliv, že bych byla tak na jídlo, ale miluju hňácat rukama těsto, miluju jak když ho dáme do trouby tak provoní celý byt, miluju ho společně s celou rodinou jíst. Spojuje všechno Vánoční. Rodinu, vůni a pohodu :)

1 komentář:

  1. Ahoj, Helčo... moc krásně se to čte, jen se obávám, že to zase skončí v superhypermultimarketech a všichni upachtění a nervozní --- nebo že by ausgerechnet letos ne? P

    OdpovědětVymazat