sobota 20. listopadu 2010

Harry Potter a relikvie smrti 1. část

Shrnutí předtím nežli začnu:
Včera jsme tedy byli na tomto filmu.
Předtím nežli jsem na něj šla, přečetla jsem si knihu.
Bylo nás tam šest (Maki, Honza, elinka, Lukáš, Šárka a já)
Lísky jsme měly koupené předem přes net.
Kino bylo naprosto narvané k prasknutí.
Ikdyž se tvrdí, že již to není "pohádka" jako ze začátku má to něco do sebe.
Moc jsem se těšila na film, tím spíše, že jsem četla znovu tu knihu a tak si obnovila všechny ty potterovské pocity.

Sraz jsme si u pokladen, vyzvedla jsem lístky a šli jsme všichni nahoru do sálu číslo jedna, kam se již hrnuly i davy jiných lidí. Kino bylo úplně plné, jediné místečko byste tam nenašli. A všichni byli nadšeni a napnuti k prasknutí, jaký že ten Harry Potter bude....
Musím říci, že hned po dosednutí jsem začala trošku litovat, že jsem si pět dní předtím přečetla knihu. Ale během filmu a po filmu už jsem nelitovala, můžu říci, že jsem spíše byla ráda :)

Film začal, všichni ztichli... Za chvilku se celý sál zasmál a hned poté zatajoval dech, když Harry a jeho kamarádi znovu riskovali životy.
Divák roste s hrdinou. Sice to již není pro "dnešní" mládež ale pro generaci mého věku je to jako šité. A ti menší se prostě "musí" přizpůsobit. :)Nechci nikomu říkat, o čem film je. Pokud to chcete vědět, přečtěte si knihu nebo běžet na film. Řeknu jen, že film mě velice bavil a užila jsem si ho. Jen mě dost štve, že je rozdělen na dvě části- jedna teď a druhá v polovině července?! Já vím, má to asi vzbuzovat očekávání, ale tak dlouhé?! To snad ani není fér! :) Ale přiznám se, už se těším :) Zajímá mě jak udělají ten střih po 19 letech, prý tomu pomohla technika užitá ve filmu Podivuhodný příběh Benjamina Buttona.
Prostě super film! A super kniha.. :)
Asi mám raději knihu, to hlavně kvůli tomu, že je možné si postavy stvořit dle fantazie. Ale je pravda, že některé postavy ve filmu se velice podobají tomu, jak jsem je viděla ve fantazii. Třeba takový Snape, nebo i Lenka Láskorádová. Naopak pana Láskoráda jsem si představovala jinak, nebo Ginny,Billa a Fleur. Ti se opravdu liší, ale to nevadí, třeba se podobají fantazii někoho jiného.

Mnozí namítají, že to již není pohádka, což je samozřejmě pravda. Ale je dobré, že hrdina roste jako "prvotní" čtenáři knihy. Přizpůsobuje se věku, kdy se poprvé kniha dostala do oběhu a roste s těmi, kteří ji čtou. To je "moje" generace, dnešní 17-24 let tomu rozumí nejlépe (alespoň myslím). Když by se mě někdo zeptal, zda bych knihu doporučila ke shlédnutí dítěti okolo 7 let, doporučím to vidět. S titulkama samozřejmě... Ale i takto "malé" dítě si může Harryho užít, protože ikdyž se to na první pohled nemusí zdát má to pohádkové rysy. Je jasné, kdo má jakou roli (kladnou versus zápornou) a je jasné, že dobro zvítězí, ale cesta k vítězství nebude jednoduchá.

Žádné komentáře:

Okomentovat