středa 7. října 2009

Postavme školu v Africe!

Vím, že už je mnoho charitativních sbírek. Vím, že spoustu lidí to již odrazuje. Ale nad některými sbírkami je nutno se zamyslet. Vím, že když vás někdo na ulici zastaví s tím, jestli byste nechtěli přispět na tu či onu charitativní sbírku většině lidí se nechce vytahovat peněženku a něco do kasičky vhodit. Zvlášť v případě, že "výběrčí" nemá žádné viditelné označení či když kasička vypadá nedůvěryhodně. Takovýmto lidem asi nevěříme, že si z kasičky nevyberou nějké ty peníze nebo, jestli opravdu taková sbírka je. Proto je často lepší přispět pomocí DMS, která se v našem prostředí již velice rozšířila.Ale existují i opačné případy, kdy vás někdo na ulici zastaví a má jak zapečetěnou kasičku a je jasné pro koho dělají, ale my jim stejně nepřispějeme. Proč? Nevěříme jim? Nebo jme prostě škrti a nechceme ostatním dopřát štěstí? Ne, to si nemyslím. Myslím, že si málo uvědomujeme, že co mám my ostatní mít nemusí, že i to s čím nejsme my spokojeni a nestačí nám to tak pro to by ostatní udělali skoro cokoliv. Možná je načase si to uvědomit..
Zamysleme se jestli my jakožto zhýčkaní Evropané nemáme nějakou možnost pomoci lidem, kteří takové štěstí nemají. A tomu se právě venuje charitativní sbírka Postavme školu v Africe. Je to sbírka pořádaná organizací Člověk v tísni společně se Skautem Junákem. Ale nevěnuje se tomu pouze tato sbírka. Věnuje se tomu např i adopce na dálku. Nebo problémům zde v ČR se věnuje sbírky orientované např na slepé- Světluška, na darování kostní dřeně pro lidi trpící leukémií- Kapka naděje a mnoho dalších.


Sbírka "Postavme školu v Africe "má již dlouholetou tradici a právě díky tomu, bylo již postaveno devět škol v předem vybraných vesnicích. Tatio sbírka tedy není žádným nováčkem a je možno vidět i výsledek- spousta šťastných dětí. První škola se postavila již roku 2005 ve vesničce Asore, druhá roku 2006 ve vesnici Lante, třetí - Yirgacheffe 2006, čtvrtá- Boricha 2007, pátá- Teffo Cheffo 2007, šestá- Lenda 2008, sedmá- Tulla 2008, osmá- Loke Abaya 2009 a zatím poslední v Fiseha Genet 2009. tak doufám, že se jich postaví ještě alespoň několikrát tolik...

Proč zrovna Etiopie? Kvůli tomu, že je podle Etiopie jednou ze nejzaostalejších zemí světa, přesněji 8. A nejen to, dále je tam i vysoká negramotnost, okolo 60% ti dětí opravdu číst, psát ani počítat neumí. Pro jejich rodiče se nevyplatí je do školy poslat, a to hned z několika důvodů např. pokud budou ve škole kdo jim pomůže, škol je málo a jsou daleko, chodit do školy stojí spoustu peněz- musíte koupit učebnice, pomůcky a právě na to často lidé nemají atd.

Jenže se pohybujeme v začarovaném kruhu, protože je tam i vysoká nezaměstnanost. Jenže pokud nemáte školu nikam vás nevezmou, ale škola je finančně náročná. Proto právě při stavbě školy se postupuje tak, že se nakoupí suroviny a ti co staví jsou místní Etiopané, lidé z Člověka v tísni je pouze organizují a zajištují jím plat. Má to několik účinků- první je, že se lidé naučí si školu sami postavit tak, aby vydržela vítr a občasný déšť, také dostávají plat a jídlo, takže mají vlastně práci a v neposlední řadě efektem je právě postavení školy. A také postavení příslušenství k té škole, studně,.. a zaměstnání lidí, jako učitelů.

Je to velice důležité, aby se tam situace změnila, protože pokud bude více lidí gramotných bude pro ně v budoucnu lepší možnost najít kvalifikovanou práci a tím pomoci sobě a své rodině z bídy. A také se většina malých dětí do školy těší, tady si to děti školního věku nedovedou představit, ale tam děti opravdu do školy chtějí, právě proto, že si uvědomují tu investici do budoucnosti.

Takže až bude další ročník sbírky, pomůžete postavit školu v Africe? A můžete pomoci i teď, pošlete DMS ve tvaru: "DMS AFRIKA" na číslo: 87777. Stojí to 30 kč, přičemž 27 kč z toho putuje na konto a postaví se z toho škola. Třeba právě za vaše peníze se koupí část střechy nebou učebnice pro děti.


více informací o projektu naleznete na: http://www.skolavafrice.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat