neděle 8. února 2009

Eutanazie

Eutanazie je umělé ukončení života na požádání.
Je eutanazie vražda nebo ne? A mají na ní lidé právo?
Nedávno jsem se při psaní seminární práce právě nad tímto tématem zamýšlela.
Přečetla jsem několik názorů z knih, internetu a pochopila, to co jsem chtěla. Že vlastně nevím. Záleží totiž na tom, z jakého úhlu pohledu se na to člověk dívá. Jestli jako nemocný (upoutaný na lůžku, v komatu,...), jako příbuzný pacienta či jako lékař požádaný o zákrok.
Z prvního pohledu (pacient) bych byla, v doufám nikdy nenastanoucí situaci, pro. Nechtěla bych být svému okolí na obtíž. Přiznávám však, že to je trochu v kontrastu s mým názorem na sebevraždu, kde tvrdím že příbuzní jsou od toho aby nám pomáhali v dobách krize. Ale myslím že toto je jiná situace, alespon v něčem. Tady se totiž jedná o nevyléčitelně nemocné, upoutané na lůžku, prostě ty, kteří se o sebe již sami nepostarají a tak jsou odkázáni na pomoc druhých. Též jsou to většinou v zásadě neměnné stavy, to znamená, že se to nezlepší pokud se to nějak změní tak k horšímu. Ikdyž určitě existují i výjimky. Prostě já sama za sebe bych nechtěla zůstat navždyna přístrojích, uměle udržována při životě nebo nemohoucí. A taky bych žádala od své rodiny pochopení a aby stáli při mě rozhodnutí požádat o eutanazii.
Ale jako příbuzný nevím jak bych se zachovala, asi bych se nevzdávala a doufala v zázračné zlepšení či nejlépe uzdravení. Ale zase bych se snažila jakými koliv prostředky ulehčit tomu trpícímu člověku. A pokud by to opravdu chtěl asi bych stála při něm nesouhlasila bych ale nemyslím že by zrovna v tu chvíli záleželo na mém názoru. Ale to je čistě hypotetická úvaha.
A jako lékař by to bylo také těžké. Eutanazie je totiž v protikladu s Hyppokratovou přísahou. Takže by lékař musel porušit slib, který vyřknul aby se stal lékařem. Nemyslím si však, že takoví lékaři nejsou ale co si myslím je, že je dobře že jsou. Protože lidská společnośt si zvykla zachranovat i ty nejztracenější a bezradné "případy". Kdyby bylo přírodního výběru spousta lidí by nepřežila, ani by se nenarodila, a ani já sama bych nebyla kdyby nebylo moderní medicíny, já vím. Ale já neříkám, že by neměla být vůbecmoderní medicína, tvrdím jen, že už jde moc daleko. A pokud si někdo přeje zemřít tak na to má právo. Stejně jako má právo na život má právo i na smrt.

V dnešním světě, jsou dokonce příklady států, které narozdíl od České republiky eutanázii povolují. Není jich sice moc. Je jimy: Nizozemí, Belgie, stát Oregon, Lucembursko, Švýcarsko atd. Většina těchto států povoluje pouze pro občany toho určitého státu. Výjimku tvoří Švýcarsko, kde jsou specializované kliniky a kde se vyvinul smrtící turosmus. Většinu žadatelů tam tvoří cizinci, převážně Němci.
Doufám, že někdy v budoucnu se i naše vláda umoudří a schválí tento zákon. Protože by tím ulehčila spoustě lidem což by mělo být účelem státu- pomáhat lidem...

(informace jsem čerpala ze své seminárky, a tedy časopisu Respekt a internetu)

Žádné komentáře:

Okomentovat