úterý 29. května 2012

NEmocní a nemoc nic (e)

Přiznávám, že já sama nemám (DÍKYBOHU) moc zkušeností s ležením v nemocnici a ani je mít nechci. Ale v poslední době se v nemocnici často objevuji jako návštěva osoby mi velice blízké.
A uznávám je to hrůza!

To, jak s nemocnými zacházejí na některých odděleních (nejhorší je to asi na klinice LDN, pavilon O, 4. patro).
Tam je jedna taková paní, která vůbec nechápe, že pacient je stále člověk. Sice leží a nemůže vstát, není pohyblivý a občas má blbou náladu (jako každý) a moc chce domů, ale stále je to člověk a má svou důstojnost, své potřeby a je třeba ho a je (ty potřeby) respektovat. Znamená to třeba, že nebudeme zasahovat do hovoru, který osoba vede. Nebudeme ho nutit pít z DUDLÍKU, jako nějaké malé dítě. Nebudeme mu schovávat věci, aby na ně nemohl a tak. Též paní, to co je v ledničce ať je to popsané cedulkou či není, rozhodně NENÍ vaše a k vaší konzumaci, ale pro pacienty na jejich přilepšenou. Také nutit je, aby vypili hnusnou přeslazenou a nechutnou kávu a stát nad nimi, dokud se tak nestane (a ještě k tomu pít z dudlíku) je proti všem standardům a naprosto proti normálnosti lidského chování. Také je nutné s pacienty zacházet šetrně a dávat pozor na to, co je bolí- nikoliv přijít trhnout jim nohama a násilně je posadit ačkoliv je to bolí... A to, že nemocnice není schopná osobu s tímto chováním vyhodit (i přes mnohačetné stížnosti pacientů a jejich návštěv) také osvětluje, jak to s naším zdravotnictvím vlastně je...
A taky rehabilitace se musí provádět pečlivě a dávat na rehabilitované osoby pozor a ne si brát více lidí najednou a tak zapříčinit pád a zranění těch, co už byli téměř vyléčeni a takhle musí znovu na operaci. A paní rehabilitační sestro: NENÍ to jejíma botama! Je to VAŠE chyba... pokud máte pocit, že jsou boty nevyhovující, proč to někomu neřeknete?! Návštěvy se tam střídají téměř denně a tak jsme měla mnoho příležitostí, ale to vy ne. A raději se tím oháníte až po pádu a snažíte se svalit vinu na někoho jiného.
Také  snaha, aby se blízcí finančně podíleli na hygienických potřebách a hlavně lécích osob v nemocnici mi příjde absurdní. Proč jsou lidé v nemocnici? Aby je tam léčili, a kde jinde mají dostatek léčiv a lidé je tam mají dostat nežli v nemocnici? To už je jako to přísloví: nosit dříví do lesa. Chápu, že tam nebudou mít drahé potravinové doplňky, které se prodávají ve specializovaných prodejnách, ale léky předepisované lékařem tam mít musí. A mimoto v areálu nemocnice je minimálně jedna lékárna a lékařů mraky (ačkoliv vyhrožují/vyhrožovali že odejdou, což je mimochodem taky vydírání a amoralita vysokého kalibru) takže nevidím jediný důvod, proč žádají, aby si pacienti brali své vlastní léky. To je prachsprosté využívání! A taky to, že chtějí přispět na hygiencické potřeby, prý mají nedostatek a pacientů je moc a nedostalo by se na všechny dostatečně často. Je to svým způsobem vydírání, ale dobrá pro lepší komfort dobrá tedy. Ale sakra mají to být extra navíc a ne, že budou používány jen ty "extra navíc" a ty nemocniční erární ne. Nemocnice tak prostě šetří na pacientech.
Co teprve to čekání nežli se něco stane... Když vás přivezou sanitkou čekáte nežli s vámi něco udělají (tedy pokud jim tam přímo neumíráte či jim nekrvácíte na jejich chlorovanou podlahu, to tu podlahu samozřejmě utřou a možná vás ještě sprdnou) v zimě, na chodbě a často sami a bez možnosti si dojít na záchod třeba tři a více hodin je strašné. Chápu, že mají velké množství pacientů, ale tohle je neúnosné. No a co teprve, když jedete na vyšetření- dovezou vás tam a nechají vás dlouze (řekněme 2hodiny) sedět na pojízdném vozíku na zadku, který vás bolí (kvůli zlomenině pánve a křížové kosti) a nikdo si vás nevšímá. Tomu říkám péče o pacienta. No a když vám tedy udělají ono vyšetření stejně nic neřeknou o to, co se dozvěděli. Zase vás šoupnou na chodbu čekat, naloží do hrkavé sanitky a dokodrcají zase zpět za "milou" jídelnicí a "schopnou" rehabilitační sestrou.
Další věcí je přístup samotných pacientů- chápu, že malý pokoj a neustálá společnost osob, které jste si nevybrali a mohou vám být dost nepříjemní/nesympatičtí a všechno možné je ubíjející. Také chápu, že na pokojích není moc zábavy (přesněji žádná) a návštěva kohokoliv z vašich spolupacientů je vybočení z "normálu". Ale není to vaše návštěva a tak je třeba respektovat toto pravidlo- můžete poslouchat, ale pokud nejste výslovně tázáni do rozhovoru nezasahovat. Protože jak spolupacientovi tak jeho návštěvě je to vysloveně nepříjemné a rozhodně to nepomáhá navázání lepších vztahů.

Na druhou stranu, ne všechno je naprosto špatné. V pavilónu H mají hodné saniťáky. Na třetím patře pranýřovaného pavilonu O, na klinice rehabilitační mají i hodné sestřičky, jídelničky, pozordávající rehabilitační sestry a hodné pacientky (ale to oni tak moc neovlivní). Také pečují o pitný režim pacientů a občas s nimi i konverzují (na rozdíl od LDN, kde si pacientů nevšímají).

Netvrdím, že všechno je špatné. Ale hodně toho má ke zdravotní péči ve vyspělém státě skutečně daleko. Je toho potřeba mnoho změnit a pokud máme platit za pobyt v nemocnici tak dobrá, ale pečujte o ně. Neponižujte je, nekrmte je jako malé děti, nejezte jim jejich jídlo, neberte si více pacientů nežli zvládnete rehabilitovat, nesvádějte vinu na ostatní, neodírejte o peníze pacienty. léky poskytujte z nemocničního nikoli z pacietova, nenechávejte pacienty čekat na studené chodbě v bolestivých pozicích a bez alespoň občasné pozornosti, dávejte vědět výsledky vyšetření., neposlouchejte jejich soukromé rozhovory, buďte tolerantní a hlavně lidmi a jednejte tak s ostatními.

Žádné komentáře:

Okomentovat