úterý 26. května 2009

Politika

Dnešní politika mi příjde jako uztavřená společnost několika nabubřelých boháčů. Neumí nic nežli sedět na zadku, opouštět manželky kvůli milenkám, nechat se korumpovat, rozhodovat ve prospěch úzkého kruhu lidí a dělat ostudu.
Tak proč jsme je, my jako demokratická společnost, nesvrhli?
Podle mého názoru, kvůli svému vlastnímu zadku. Jejich špatná rozhodnutí se nás totiž týkají jen okrajově a nebo nás příliš životně neohrožují. Takže je nám vlastně skoro jedno, o čem si tam ti politici kecají, o čem se hádají- nás se to netýká. Ale to je špatný přístup- týká se nás to.

Jsme přeci lidé a měli bychom se zajímat o naše okolí. Neříkám truchlit kvůli každé mouše, ale zastávám heslo z jednoho filmu, toto heslo zní: "Musíme si pomáhat". Pomáhat těm, co to potřebují. Protože často ty, které ohrožuje špatné rozhodování politiků nemají dostatek prostředků ke změně. Nebo mají ze změny strach. A pokud by se už někdo takový našel, myslím, že by po nějaké době skončil jako ostatní politici. Zkorumpovaný, bez spojenmím s realitou a s nosem někde v oblacích. A v tomto případě nastává mrtvý bod, všichni se bojíme něco změnit. Nastává tedy čas na to si navzájem pomoci. Společně máme větší sílu nežli jednotlivě. Proto myslím, že je nutno udělat celistvou proměnu politické sféry, je nutno oprostit se od politiků ještě staré éry. Protože jak se dnešní politici dostali k moci? Ano, byli to komunisté, kteří ve správný čas (těsně před revolucí) odešli ze strany, aby s ní nebyli po revoluci spojováni. A tak se přidali do ČSSD, ODS a mnoho jiných stran. V době těsně po revoluci bylo nutno nějaké politiky mít a tak se nemohlo příliš je kritizovat, protože nebylo na výběr, tenkrát ještě nebyli nekomunističtí politici, jenže doba pokročila a změnila se. Je však nutné jim přiznat úspěch, protože zemi opravdu od komunismu částečně odstřihli.
Ale pouze částečně, protože jaká strana má ve volbách podporu okolo 13%? Ano, komunisté. Sice tvrdí, že nemají nic společného s dřívější komunistickou stranou. Ale nemohu souhlasit. Společného mají nejméně ideologii, název a cíle. A to podle mě až moc. Trochu mě zneklidnuje, že v dnešní společnosti je tolerována strana, která má na svědomí politické procesy v 50. letech (mezi oběti patří např. Milada Horákovám, Heliodor Píka,..) nebo hromadné vyvražďování lidí v Rusku. A co teprve Stalinský režim? Nebo popravení polských důstojníků běhěm 2. světové války, tento akt je známý jako Katyňský masakr. Proč je tedy strana, která má toto všechno na svědomí povolena a dokonce zastoupena na naší politické scéně? Nepřipadá vám to podivné? Pokud ji porovnáme například s nacismem, který je zakázán, jaký je rozdíl? Válku vyvolaly obě ideologie, nacismus druhou světovou a komunismus (popř. socialismus) občanskou válku v Rusku. Obě mají na kontě miliony obětí, jsou nedemokratické, vedl je jeden člověk, měli tajné organizace na potírání odporu, popravovali bez soudu,... tak jaký je rozdíl? Ano, jedna je zakázána a ta druhá není. Vždyť propagování nacismu či neonacismu je trestné, tak proč není komunismu?
Je možné, že je součástí smluv k odstoupení komunistů, bylo zachování jejich strany. Existuje možnost, že kvůli "sametovému" odchodu komunistů bylo nutné je nepostavit do ilegality. Je možné, že si nikdo nepředstavoval polistopadový život jako život bez nadvlády komunistů. Ale stalo se tak. Žijeme v "demokratické" společnosti. A je to již sposta let, je tedy čas zbořit zastaralé, zrezivělé a prostě nefungující mosty a nahradit je novými. A to, myslím si, dokáží jen mladí polistopadoví lidé.
Ti totiž mezitím dorostli, získali zkušenosti a jsou ted schopni přezít velikou zodpovědnost. Protože politika je o zodpovědnosti. Tato nová "postkomunistická" generace, s režimem již nemá mnoho společného, nejsou natolik postiženi propagandou, většinu svého života vyrůstali v kapitalismu a tak ho mají zažitý do morku kostí. Je však pravdou, že předlistopadovým politikům je nutno přiznat, že měli odvahu změnit režim, protože měli porovnání s dřívější situací.
Myslím dokonce, že mladí lidé, mají mnohem větší potenciál a nejsou natolik zkaženi. Hlavně tím, že jsou vychováváni ve svobodě mají kontakt s realitou. S chudobou a bídou. To dnešním politikům cybí. Nevědí, jaké je to žít z podpory, nemít jak uživit rodinu a nemít, kde bydlet. Politici si žijí na vysoké noze, jezdí si soukromým autem s řidičem, na dovolenou si létají soukromým tryskáčem a berou tolik peněz, že by se z toho rok uživila celá vesnice.

Na peníze si člověk velice rychle zvykne. Je to totiž velice pohodlné, mít služku, co vám vše obstará, soukromé letadlo co vás dopraví kamkoliv. Ale někdo musí být tou služkou, tím pilotem, tou paní co čistí záchody, těmi kdo po nás uklízí. Oni se nemají jako ta hrstka bohatých a politici. Tato většina lidí pracuje od rána do večera, aby mohli zaplatit předražený nájem za byt, nakrmit rodinu, do něčeho ji obléknout. Většinou ani nemají myšlenky na nějakou dovolenou, pokud ano (to jsou ti ze střední vrstvy) tak pouze na jednu z těch levnějších. A když náhodou někdo pracující onemocnmí, rodina začne strádat a je nutno se uskromnit. A pokud dokonce musí do nemocnice, ještě musí platit. Ano, je pravdou, že tam člověk jí, dostává léky a starají se o něj, tak tedy ano, platit. Ale ať t peníze nejdou do kapes lidí, ale ať jsou na zlepšení podmínek v nemocnicích. Stará okna, rezavé postele,..
Jenže nic z tohoto politici nevědí. Nikdy to nepoznali, a pokud poznali tak to pod tíhou bohatství rycle zapoměli. Protože, kdo by se tím zaobíral, když už je to nikdy nepostihne?
Měli by si zkusit, žít z minima. Všechny peníze nad minimum by jim měly být zabaveny a měly by se použít na prospěšné účely (ekologie, zdravotnictví, školstí,...). Protože tito lidé, pracují pro společnost a to by mělo být jejich prioritou, nikoliv vydělat co nevíce peněz. Politik by měla živit společnost- dávat jim pouze to, co nutně potřebují a něco MÁLO navíc.
Vím, že tuto teorii již zastávali lidé dávno předemnou, a myslím, že v některých věcech měli pravdu. Například nesouhlasím s jejich pojetí společných žen.

Tak tedy přestaňme konečně jen kritizovat a přejděme k činům. Protože jen kritika nestačí. Dokonce si myslím, že kritika bez činů je bezcenná. K čemu kritizovat, jak je naše vláda k ničemu, když proti ní stejně nic neuděláme. Nejdeme k volbám, protože jsme si ve změti politických stran nikoho nevybrali. To není správné, netvrdím, že nevolením volíme komunisty. Tvrdím, že nevolením říkáme, že je nám to jedno, jestli zde budou komunisté nebo jiná strana. Neříkám, že vybrat si komu dát hlas je jednoduché, protože všichni jen slibují a sliby neplní (a to ani o Vánocích :)), ale vždy se najde někdo, kdo je nám alespoň trochu sympatický. A pokud ne, tak honem, změntě to!
Vždyť žijete ve společnosti, která k tomu je předurčena, aby měnila co se jí nelíbí. A volby jsou jedním z prostředků.

1 komentář:

  1. hm hm.. rozhodne mas pravdu, ze by vsichni meli jit k volbam, stejne tak mas pravdu ze je hrozny, jak je to vsem lidem jedno.. ale ten prostredek je na me trochu moc levicovej :D rikas, jak je dobre, ze je komunismus pryc a ze maji vladnout lidi odkojeny kapitalismem - ti ale logicky budou kapitalismus propagovat.. a v nem je kazdej sam za sebe, takze nepocitej s nejakejma supr pridavkama chudejm. A kdyz budou politici zit z minima, kdo tu politiku bude chtit delat? :)

    OdpovědětVymazat