neděle 8. května 2011

Den matek?

Dnes 8.5. 2011 je Den matek.
Oslava těch, které nás přivedly na tento svět. A ať k nim máme jakýkoliv vztah za mnohé jim vděčíme.
Bez nich bychom nevyrostli z mikrovelikosti do té, v jaké jsme teď. A to jak fyzicky tak i psychicky. Ikdyž existují i tací, kteří nehledě na to jakou měli/mají matku nevyrostli z psychické mikrovelikosti nikdy...
Na druhou staranu existují tací, kteří i ve své fyzické mikrovelikosti jsou/byli makroveličtí psychicky. A na tom všem nesou matky lví podíl.
Někdo namítne, že matka je jen takový "futrál" (nesnáším tohle označení). Většinou to takto pociťují muži, co si potřebují dokázat, že to oni jsou tu ti velicí. Dobrá pánové, i vy máte nějaký ten podíl na tom jaké máte potomky. Ikdyž jste vlastně jen taková "úschovna"...

Ve Francii mají otcové svůj den, ale u nás v ČR tomu tak není. A proč, že mají matky svůj den a otcové nikoliv?
No když pomineme akt stvoření tak matka hraje v počátečním vývoji dítěte největší roli. Nosí jej, krmí jej, porodí jej. Poté ho přebaluje, jen ona ho může krmit a většinou je ona na mateřské a opouští pracoviště. Ale ano, uznávám, že v poslední době je více a více mužů, kteří se podílejí na výchově dítěte a chodí na rodičovskou dovolenou. A je tomu tak samozřejmě správně. Protože je dokázáno, že v prvních pár letech života si utváříme vztah s matkou, jsme s ní totiž v každodenním velmi blízkém kontaktu. A s otcem si ho utváříme později a trvá to déle.
Také to, jaký má člověk vztah k matce a otci (ale hlavně matce) ukazuje o mnohem více nežli bychom si kdy přáli.
Neříkám, že matky jsou vždy kladné postavy ve vývoji dítěte. Ale v drtivé většině své děti milují k zbláznění (a někdy k tomu zbláznění dojde). existují i matky, které své děti odvrhnou nebo dokonce zabijí. Ale těch je, díkybohu, málo.
Existují i matky, které děti neodvrhnou, ale jim se to tak zdá. Mohou preferovat někoho nebo něco jiného místo vlastních dětí. Ale to neznamená, že v případě ohrožení dítěte se matka nepostaví všemi silami co má (i těmi co nemá) na ochranu svého dítěte. Matka je totiž velice silná, a v případě ohrožení dítěte je schopna vyvinout skoro nadlidskou sílu a projevit odvahu jen aby své dítě zachránila...
Mami, díky!

Ale je to pravda, i otcové by měli mít svůj den v kalendáři. Ikdyž je to jen taková symbolická věc. Né každý jej slaví, ale pro ty co by ho slavili by se měl utvořit.
Význam otců ve výchově (synů ale i dcer) je totiž stejně nezpochybnitelný jako význam matky. Dítě v něm vidí vzor chování. Učí se na vztahu matky s otcem a často z jejich vztahu přebírá více nežli by si samo přálo. A to jak v pozitivním tak negativním smyslu slova.
Takže díky, oba rodičové! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat