středa 20. ledna 2010

Ateismus

Události posledních dní mě nutí uvažovat o tom, že jsem si asi zvolila správně cestu tzv. ateismu. Ikdyž po jednom semestru přednášek od pana Vojtíška jsem pochopila, že nic jako je ateismus vlastně není. Protože každý v něco věříme a slovo ateismus je absolutní nevíra v nic. Takže toto není o tom proč jsem ateistou, ale o tom, proč nedůvěřuji římskokatolické církvi a obecně křesťanským představám o Bohu. Takže:
  • Mezi ten hlavní patří zemětřesení na Haity. Malém ostrůvku, který je plný jistě velice milých a přívětivých lidí, kteří si za žádnou cenu nezaslouží smrt ani takové neštěstí. Tak proč by to Bůh dopouštěl? Proč by se tak milosrdný a spravedlivý, prostě superlativní, Bůh propůjčoval k něčemu tak zlému? Vždyť by tomu zabránil. A to buď nechce nebo nemůže, v každém případě to vyvolává otázky a spoustu sporů. To je vlastně sama otázka teodicei. Neříkejte mi, že je tak úžasný, že lidem dává svobodnou vůli, vy snad nezachráníte své dítě když na něj míří potopa? Nezachráníte ho před utonutím?

  • Další důvod s tím tolik nesouvisí, ikdyž souvisí se superlativností. Proč by takový Bůh chtěl, aby jeho věřící každou neděli (sobotu či jiný den) šli do kostela a modlili se? Vždyť je vševědoucí a tak nám vidí do hlavy, takže ví, když o něco prosíme. Ví, za co mu vděčíme? Proč si to musí připomínat? Má snad malé sebevědomí? :) Nebo naopak až příliš veliké?

  • Proč by měl být Bůh zrovna muž? Říká se, že "když Bůh stvořila muže v podstatě jen žertovala.." Ale opravdu proč by to měl být muž?
    Díky jedné z přednášek (paradoxně od věřícího) jsem se dozvěděla něco velice zajímavého. Přeci když Bůh tvořil v sedmi dnech. Nejdříve vytvořil světlo, oblohu, hvězdy,.. prostě postupoval velice systematicky a při tvoření zvířat postupoval (podle spousty názorů) systematicky od nejjednoduššího organismu po nejsložitější tedy od nejméně dokonalého k nejdokonalejšímu, že? V tom případě je žena dokonalejší nežli muž, byla přeci vytvořena naposled, jako vrcholné dílo Boha :D
  • A proč by to měl být člověku podobný tvor? Schopný se reprodukovat? Být to savec? Třeba je to jen beztvará hmota?

  • A co celá ta historie odpustek a pálení čarodejnic? To mám svěřit svou důvěru někomu, kdo odmítá každého, kdo se jen trochu liší? Někomu, kdo nepovoluje homosexualitu, potraty a tvrdí, že jen oni sami mají patent na pravdu a nikdo jiný?

Žádné komentáře:

Okomentovat