pondělí 24. srpna 2009

Pěšky 1. světovou válkou

Dnes jsem viděla fotografickou výstavu původně neznámého fotografa, který války účastnil. Dlouho se nevědělo, kdo je oním fotografem, až jednoho dne pan Michal Rybák z Velvar v novinách poznal fotku poutající na zahájení výstavy. Ve fotce, tehdy ještě neznámého autora poznal fotku, kterou mu ukazoval jeho dědeček Jindřich Bišický, když byl pan Rybák ještě chlapcem. Kontaktoval tedy autora celé výstavy- Jaroslava Kučeru, kterému doplnil několik chybějících informací jak o dědečkovi, ale i samotných fotkách- poupravili společně popisky, podle toho, co si pan Rybák pamatoval a též podle popisků na zadní straně fotek, které měl pan Rybák u sebe.

Byla přesně identifikována vyfocená místa a lidé. Například z obyčejné haličské dívky vyfocené náhodou se stala budoucí snoubenka Zdenka. Nebo z neznámého místa se stalo přesné místo, např. přechod přes řeku Judria na italských hranicích.


Fotky zachycují výjevy z každodenního života vojáků, ale i lze tam najít i několik fotek velikých státníků, např. Karel I (rakousko-uherský vladař), Viktor Emanuel II (italský vladař) atd.

Zachycuje ale i chvíle žalu například vojáky nad hrobem jejich kamaráda, hromadu mrtvých, kteří se musí identifikovat.
A samozřejmě též něco ze života samotného autora fotek. Jeho svatbu se Zdenkou Pekárkovou, jeho vánoce na frontě, jak si vaří čaj,..

Výstava rozhodně stojí za vidění. Je velice zajímavá a poutavá. Vtáhne vás do fotky natolik, že opustíte pevnou podlahu, oblečete si jejich zablácenou uniformu a mokré zablácené boty a stanete se právě fotografem stojícím za foťákem.


Výstava probíhá v Tereziánském křídle na Pražském hradě. Pro studenta stojí 40 kč, dokonce nechtěli ani žádný porůkaz.. A je otevřena pouze do konce září, takže spěchejte tam! :)

více informací na:

www.reflex.cz/clanek37138.html

www.kulturanahrade.cz/index.cmf?event=clanek.detail&id=345

Žádné komentáře:

Okomentovat