pondělí 24. září 2012

Houbaření

Teď o víkendu jsem byla na chatě. A to hlavně kvůli dvěma věcem- jablkům (tedy naší střeštěné ale skvielé jabloni, co rodí 700kg panenčat) a houbám :D

To první jsme stihly s maminkou docela rychle, asi nebyl moc vítr a tak se jabloni nechtělo tohop shodit moc.  Takže do pálenice se tentokráte vezlo "jen" 150kg. Jenže na jabloni to není vůbec poznat, takže tam ještě tak 500-600 kg bude... To bude krásný konec září a říjen až nás budou bolet záda :)
Předem se omlouvám za kvalitu fotek, byly pořízeny mobilem za nedostatku světla, takže jsou jaksi špatně zaostřené (mimo té poslední)..
naše jabloň a její nadílka
A k bodu č.2- houbaření.. Byli jsme v sobotu i v neděli. Obojí na našich oblíbených místech a po obojí jsme našli, takže  závěr zní- rostou! :D A rostou i krasavci- tedy pravé hřiby a houbaři držte se- nejsou ani moc červivý!!! Velice nás to překvapilo, že i veliké houby nejsou červivé, takže je málo odpadků a hodně hub.. Zkuste si jen představit, jaká vůně vás zastihne jako první, když vstoupíte k nám do bytu- samozřejmě houbová! A co rodičů obývák? Plný hub, co se suší i topícího topení. 
Kdo nebyl tento víkend musí příští týden jet.. tohle si nemůže nikdo nechat ujít :D
Pojď hříbečku do košíčku...
Co mě ale zarazilo je to, že nevím zda má houbaření nějaký etický kodex. Protože jestli ano, ten pán, na kterého jsme s  maminkou při nedělním houbaření narazily ho rozhodně nezná. Nejen že měl takovou drzost být ve stejném lese jako my, dokonce něco i najít, ale on ještě k tomu když viděl, že my jsme našly místo, kde rostou praváci se otočil a ikdyž šel původně na opačnou stranu šel za námi, aby nás předběhl a vysbíral nám je. Co to mělo jako znamenat?! Já jsem si nějak naivně myslela, že houbaři jsou solidární k sobě navzájem a že si navzájem nelezou do hříbkovišť když vidí, že tak jdou jiní. Jak si mohl dovolit otočit se a jít za námi nehledě na to, že tam našel dva hřiby, kterých jsme si s maminkou nevšimly. (to by mi tak nevadilo, alespoň tam nebudou zbytečně plesnivět...) Ale co mi opravdu vadí je to, že změnil směr očividně proto, aby nám sebral naše houby a prošel les, kde jsme objevily, že rostou rychleji nežli my a našel toho co nejvíce. To se přeci nedělá.. to není houbařská solidárnost. 
 No nic, prostě to byl houbař hulvát :D

Co kromě pravých hřibů roste jsou kachny (babky nebo jak to chcete nazývat), občas klouzci a hlavně červené mochomůrky. A ty jsou tak krásné... Kdyby nebyly tak jedovaté hned bych si jich vzala mnoho domů... Jak jsou krásně barevné, tečkované a kulaťoučké... Jsou to prostě krasavice..
A poslední foto je celkový úlovek za neděli. Hlavně se jednalo o pravé (připomínám NEčervicé) hřiby, méně kachen a pár klouzků a hnědáků (panské hřiby). Tyto houby jsme oproti plánu nečistily do tří do rána, ale "jen" do dvou :D A to jsme část hub dali tetě a pak sousedům (třeba ten kotrč, ten bychom čistili ještě teď..)
Celkový nedělní úlovek

Avšak nemyslete si, příští víkend dokonce prodloužený budeme mít zase houbařský (a jablečný). Takže nás čekají další čistící noci, další sušení, zavařování a mražení :D Jupí jej!

Žádné komentáře:

Okomentovat