úterý 13. března 2012

Prezident mizejících ostrovů


Včera jsem byla na jednom z filmů na festivalu Jeden svět.
Jednalo se o film s názvem The Island president a v české překladu Prezident mizejících ostrovů.

Bylo to ve velkém sále Světozoru a sál byl skoro plný.
Film jsme si vybrali vlastně náhodou, jelikož jsme na něco chtěli s bráškou jít a já měla volno jen včera a on nechtěl moc pozdě. Tak jsme šli od 17:15, což oběma vyhovovalo. Vtipné je, že film vybral ačkoliv nevěděl, že většinu hudby v tomto filmu tvoří jeho oblíbení Radiohead, kdyby to věděl nemyslím, že by váhal na co máme jít.. :D

Film se týká Malediv, což je ostrovní stát v Indickém oceánu. Stát, který tvoří přibližně 1190 ostrovů, na kterých žije přibližně 380 tisíc lidí.
Nejdříve jsme seznámeni s tím, jakým proces musely Maledivy projít, aby se z nich stala demokratická země. Před rokem 2008 tam totiž vládl jeden diktátor (prezident) Maumoon Abdul Gayoom od roku 1978 a to tvrdou rukou.
Po převratu a svobodných demokratických volbách se stal prezidentem v Anglii vzdělaný a ve své zemi přibližně 13 krát vězněný Mohhamad Našíd. Bohužel však tento prezident po všem, co pro svou zemi udělal musel na začátku roku 2012 odstoupit kvůli hrozbám smrti jemu a jeho rodině od podporovatelů bývalého tamějšího režimu. Celý film se týká tohoto malého státu, který je nucen bojovat o přežití. Neustále se zvedající hladina oceánu totiž přímo ohrožuje pobřeží tohoto luxusního ostrovního státu. Každý rok se zmenšuje rozloha nezatopeného území a to hlavně kvůli erozi půdy. A pokud budou tento proces pokračovat tímto tempem nebude za několik let (či desetiletí) žádné Maledivy. Zanikne tak celý národ, stát a jeho kultura.
Prezident Našíd se tedy hned po svém zvolení snaží apelovat na státy, aby výrazně snížily emise vypouštěné do ovzduší a tím zpomalili proces oteplování planety. Jezdil na různé konference, navštěvoval hlavy států a přesvědčoval je, aby ho v jeho snaze podpořili.
Vrcholem jeho snažení byla konference v Kodani roku 2009. Tam se snažil prosadit návrh na snížení emisí na číslo 350.
Výsledek jeho snažení není příliš optimistický, jelikož sice návrh po jistých úpravách (a po velikých dohadech) prošel, ale je brán pouze jako doporučení. A mezitím se počet emisí zvýšil na alarmujících 390.
A prezident Našíd musel abdikovat....

Film byl velice působivý. A obrázky Malediv jsou krásné, moře, pláže a všechno vypadá moc krásně na to, abychom je nechali svou netečností zaniknout.
Asi není možné proces oteplování zastavit, snad by se lidem mohlo podařit jej alespoň do jisté míry zpomalit. Vezměme si příklad z Malediv (a jiných států), které se zavázaly, že do deseti let přejdou na energetiku nezávislou na uhlíku. Není to snadná cesta, ale jedna z mála možností, jak snížit emise a tím zpomalit erozi a ztrátu Malediv...

1 komentář:

  1. Ale vysvětluj to zeleným aktivistům, co chtějí bourat Temelín. :(

    OdpovědětVymazat