sobota 22. května 2010

Sekl se Orwell o 20 (26) let?

Jeden ze známých, dalo by se říci českých, sociologů Benjamin Kuras publikoval článek (i knihu) s názvem: "Spletl se Orwell o 20 let?" a já k tomu přidávám jestli nikoliv o 20, ale v některých případech o 21 (vstup do EU) a v některých o 25 (Lisabonská smlouva) a neposlední řadě o 26 (prezident EU,..)

Orwell byl známý anglický spisovatel 20. století. Mezi jeho nejznámější díla patří Farma zvířat a samozřejmě 1984. Obě tato díla se týkají tématu svobody, rovnosti ("Všechna zvířata jsou si rovna. Některá jsou si rovnější.") a svým způsobem demokracie a nadvlády.

A přesně toho se týkal článek pana Kurase a i mé zamyšlení nad ním, které jsem byla nucena provést pokud jsem chtěla udělat zkoušku ze sociologie. Což se povedlo a tak jsem schopná tu nastínit několik aspektů.

Zaujalo mne například to, že londýnský primátor Livingstone chtěl přejmenovat Trafalgarské náměstí na Nelsona Mandely a postavit mu tam sochu. Netvrdím, že Nelson Mandela není významná osobnost a nezasluhoval by sochu, ale měla by být v JAR a nikoli v Londýně, ten s ním nemá moc společného. Naopak Trafalgar ano, je to totiž bitva za Napoleonských válek, kde VB bojovala a vyhrála.
Není vám to divné? Vždyť spolu ani tolik nesouvisí, vždyť je to naprosté míchání kultur a všeho. Ano, pokud ho chcete nějak uctít, postavte mu sochu a vystavte ji v muzeu, ale SAKRA neničte si svou vlastní historii a hlavně na ni buďte pyšní. Kdo jiný se mohl do 19. století pyšnit nejlepším válečným loďstvem když ne Spojené království?

No nebo bod, který Kuras nazývá "jazykovou linguinizací" , kdy se z jazyka (lingua) stávají zašmodrchané těstoviny (linguini). Takovýto jazyk se vyznačuje hned několika body a v lecčems se podobá newspeaku z Orwella. Podobný je snaha člověka ovládat, sice v našem případě nesrozumitelnou hatmatilkou, které často nerozumí ani ti, kteří ji mluví. A v případě Orwella zase snaha oprostit jazyk od jakýchkoli slov vyjadřujících nesouhlas či jakoukoli pro Velkého bratra nechtěnou věc.
A hlavně ta hatmatilka je v poslední době dosti rozšířený jevem. Protože kdo z nás normálních smrtelníků rozumí úřednické řeči? Všem těm "kecům" okolo, které vlastně ani nic neznamenají a nikdo jim nerozumí. Václav Havel v jedné ze svých divadelních her přišel s řečí Ptydipe, která je toho zářným příkladem. První část věty znamená něco jiného nežli ta druhá a často si i odporují.

Nebo "pouliční kamerizace" - nevadí vám, že vás neustále někdo sleduje? V Orwellovi byla televize dvoustranný přijímač a tedy vás mohla sledovat co děláte. Jinak vás všude všichni sledovali a udávali.
V naší společnosti zatím doufám není televize dvoustranným přijímačem, to bych už asi byla dávno mrtvá, ale sledováni na ulicích jsme. A s udavačstvím jsme sice po pádu komunismu mohli přestat, ale co se v mládí naučíš ve stáru, jako když najdeš, že? A většina momentálně výdělečně činné populace to stále za mláda znala, tak jen ať víme co můžeme čekat.
No a pouliční kamerizace, nevadí vám, že vás na každém kroku sleduje kamera, ví co děláte, kam jdete, s kým a za kým jdete. Jak to vidím tak za pár let budeme všichni očipováni a pokaždé co někudy projdeme zaznamená se to a všichni policisté a dokonce i úředníci budou vědět, že Helča Čápová byla v 10:15 na Florenci a nastupovala na autobus číslo 133 a vystoupila na zastávce Na Palouku a šla ulicí Slunečná až do ulice Nad Kapličkou, kde zahnula do vchodu č.16 vyjela do druhého patra a sedí v místnosti s oknem na východ.
A upřímně, líbí se vám to? Chcete aby všichni věděli kdy a co děláte?
Už teď je Opencard (vtipná to karta a hlavně s hezkými "kapříky") dost dobrý sledovací způsob, ikdyž shůra tvrdí, že čip není aktivován, ale kdo tomu věří...
Já tedy ne.. a až bude akce recyklování Opencard (což doporučuje můj bráška - http://narogalo.blogspot.com/2010/03/recyklujme-opencard.html ) já se připojím!

No a nakonec, zamyšlení co je to vlastně ta demokracie? Je to podle staré antické definice démos kratein tedy vláda lidu? Je to, jak řekl W. Churchill "nejhorší způsob vlády s výjimkou všech ostatních, které jsme vyzkoušeli"?
Já bych trošku tu definici opravila, s tím že je to vláda lidu souhlasím, ale chápu to tak, že se vládne lidu, nikoli že lid vládne. Protože jako je to i v jiných politických systémech i tady vládne úzká skupina lidí. Liší se to sice, ale né markantně. Ano, sice jsou voleni zástupci a existuje tu možnost obměny, jenže vy někoho zvolíte a tím vaše možnosti ovlivňování skončí, tedy pokud nebudete kandidovat. Ale pokud by všichni kandidovali nebylo by to o nic lepší, protože by se nikdy neshodli na cílech a dalším směřování státu, světa i své osoby.
Takže co nám vlastně zbývá? Držet hubu a krok? No nejlépe vymyslet lepší politický systém. Takový, kde by mohl každý zasahovat do oblasti jeho se týkající. Takový, který by anuloval možnost si hrabat peníze na svém písečku a nemyslet na ostatní. Takový jaký snad ani existovat nemůže, ale je nutné ho vymyslet a posunout se tak dál. Protože svět se vyvíjí a demokracie je pro dnešní dobu už asi přežitek. Fungovala v antice, kdy bylo málo svobodných občanů s možností volit a být volen a ne dnes, kdy mohou volit všichni a tak není zvoleno nic....

Žádné komentáře:

Okomentovat