neděle 1. listopadu 2009

Kulturní Praha


Již delší dobu pozoruji, jak se naše matička Praha snaží být kulturní. A alespoň podle mého názoru jí to jde. Podle mě je to dobře.

Například teď v centru Prahy lze shlédnout výstavu s názvem: "My jsme to nevzdali- Příběhy 20. století". Jedná se výstavu více nežli jednoho témata, věnují se gulagům, komunistickým lágrům, českému odboji, demonstracím v roce 1989 a mnoho jinému. Zpracování je poněkud netradiční v pozitivním slova smyslu, jde o to, že každé výstavní místo se věnuje jinému tématu. Takže například na horním konci Václavskéhom náměstí je možno shlédnout výstavu právě o demonstracích v roce 1989. Jedná se o výstavu velice zajímavou a určitě poučnou.Hlavně pro mé vrstevníky, tedy ty, kteří komunistickou éru zažili buď v prenatálním stavu nebo v útlém dětství.


Nebo jistě všichni znáte Czech Press Photo. Pro ty, kteří nevíte o co se jedná- jde o výstavu fotek novinářů. Tyto fotky jsou hodnoceny odbornou porotou a oceněny. Velice často jde o dost zajímavé fotky ze všech možných i nemožných koutů světa. Některé zachycují známé lidi, některé zachycují lidi nám neznámé. Tato výstava se koná každoročně a je možné ji shlédnout ve Staroměstské radnici. (http://czechpressphoto.cz/cz.php?st=home)


A obdobou je i World Press Photo. To bývá mnohdy ještě zajímavější. Letos jsem tuto výstavu bohužel neviděla (velice mě to mrzí). Ale příští rok ji určitě v Karolínu, kde se každý rok koná, navštívím. (http://www.wpppraha.cz/)

Toto je letošní vítězný snímek. Oficiální popisek zní: Hospodářství USA v krizi: detektiv Robert Kole kontroluje byt, opuštěný v důsledku nuceného vystěhování neplatících nájemníků, Cleveland, Ohio, 26. březen (z webové stránky http://www.wpppraha.cz/)






To by bylo pouze pro ilustraci. V Praze se každoročně koná spoustu výstav a to jak těch co jsou venku a tedy veřejnosti kdykoliv a zadarmo přístupné tak i těch, které jsou v budovách. Ty mají tu výhodu, že si při tom můžete prohlédnout interiér té oné budovy. Já sama jsem takto objevila spoustu budov např. Karolinum, Tereziánské křídlo Pražského hradu a mnoho dalších.

Žádné komentáře:

Okomentovat