čtvrtek 17. listopadu 2011

Zbabělci! Debilové! Politici!

Včera jsem se vracela z baru (nejsem sice tak moc barový typ, ale občas..) no a v tramvaji se objevil pán. Tipovala bych ho tak kolem padesátky, docela slušně oblečen a i upraven.
Přistoupil k manželskému páru sedícímu přede mnou a snažil se zapojit do jejich konverzace. Nejdříve jen tak pokyvoval hlavou, smál se a nakonec i něco nesrozumitelného řekl. (měla jsem na uších sluchátka, tak nevím co přesně) Jenže tím se on pánem konverzace a stočil téma tam, kam chtěl- na politiku. Manželský pár se tak dostal do pozice přikyvovačů a občasně se i pousmáli. A začal velice hlasitě (slyšela jsem ho i přes U2 z iPodu) nadávat na dnešní politiky. Jak kdyby měl pušku postřílel by je. Pana Kalouska, Béma a všechny do jednoho. Že kdyby mu nestačil jeden zásobník, jak podotkl jeden pán ve srandě, vzal by si náhradní a střílel dál. A pak se jeho proslov stočil k nám cestujícím a obecně všem obyvatelům ČR. Jak si prý dovolujeme být takoví zabedněnci a nic s tím nedělat a že ani za těch "blbejch bolševiků" to nebylo takovýhle a tak.
Zajímavé bylo, jak se za každým sprostým slovem omluvil všem přítomným s tím, jak moc ho to mrzí ale říct to musí. Srandovní pán...

Tím jak tento pán mluvil jsem si ale něco uvědomila. Má částečně pravdu. Jsme zbabělí. V jednom z mých oblíbených filmů je řečeno, že "lidé by se neměli bát své vlády, to vláda by se měla bát jich". A já upřímně dost pochybuju, že se naše vláda obává lidí. Ti se bojí akorát tak o své peníze. A jediný efektivní způsob jak je usměrnit je ty peníze jim omezit. Proč by měli politici mít plat okolo 100tisíc měsíčně? K čemu ho potřebují? Kamkoliv jedou mají svého řidiče, svá letadla a své milenky. To není správné. Jak se potom mají starat o potřeby obyčejných lidí, když jsou od nich na míle daleko? To se dělají daňové reformy, to se to zdražuje když máte tolik peněz. Jim je jedno jestli odvedou státu 17 nebo 19% stejně jim zbudou peníze na nové domy a na tunelování. K čemu jim je, že zavedou státní maturity když jejich děti je mají předplacené na samé jedničky a již jim zahřívají místa na nejlepších univerzitách?
Neříkám sebrat jim všechen plat a nechat jim jen to nejnutnější a jednu společnou manželku, jak navrhovali v antickém Řecku. Ale plat by měli mít nižší. Alespoň poloviční. A měli by platit pokuty za rychlou jízdu a nemít možnost jezdit na semaforech na červenou (s majáčkem nebo ne). Dokonce by měli platit větší pokuty, protože stejně jako policisté tak i oni se zavázali společnosti a tak by měli zákony nejen tvořit ale hlavně dodržovat.
Chápu, že je to nereálné, ale je na čase se o to alespoň pokusit. Teď je větší šance nežli kdy dříve obměnit politiky za ty nezkažené. Již dorostla generace těch, kteří tvořili Sametovou revoluci a tak jsou nepříliš pokaženi komunismem. Znají jeho idee a tak jsou více odlišní. Nebyli členy Strany a tak nemohou mít závazky. Je čas si vybrat!
Budeme stále pozadu a mít mezinárodní ratingové hodnocení AA- nebo se pokusíme se vyrovnat jiným státům a mít AA+ nebo dokonce AAA? (http://www.finance.cz/ekonomika/rating/)
A budeme mít stále dřívější komunisty, momentální nevzdělance a ignoranty ve vládě/parlamentu/senátu a nebo je obměníme za ty, kteří bojovali za svobodu, jsou vzdělaní ve svých oborech a jsou mezinárodně uznávanými odborníky? Je čas (volit a) zvolit :) Ne že by byly v dohlednu volby (pokud tedy nebude přímá volba prezidenta), ale čas změn je neustále.


Žádné komentáře:

Okomentovat