pondělí 8. června 2009

Volby

Takže volby do Evropského parlamentu skončily. Trvaly dva dny 5-6.6. 2009 a i já (poprvé) jsem se jich účastnila.

Výsledek je ani ne tak překvapivý (myslím vítězství ODS s 31,45%), ale spíše odstrašující (procento hlasů získaných komunisty- 14,18%). Není odstrašující, že komunisté "odstřihnuti od minulosti s hlubokými kořeny" jak o sobě tvrdí, stále mají tak silnou podporu? Čím to je? Pokud si mohu dovolit hodnotit myslím, že je to nízkou volební účastí a také tím, že komunisté nutili chodit k volbám a tak to jejich věrní dodržují. Což je další důvod k tomu, abychom šli volit na podzim a nenechali je znovu posílit...

Je trochu škoda, že malé strany (např. Suverenita, Zelení,..) se ani nepřehouply přehouply přes hranici 5% aby získaly alespoň jedno křeslo v Evropském parlamentu.


Je jasné, že volby budou mít své důsledky. Některé pocítíme, některé uvidíme a některé budou prostě zameteny pod koberec.
Mezi ty viditelné patří např. odchod pana Bursíka z předsednictví strany Zelených, bude nahrazen panem Liškou. (Myslím, že by jim pomohlo nahradit tohoto pana Lišku jiným Liškou, chytrým, vtipným a na břiše bílým :) ) Je zvláštní, že pan Bursík odešel poté, co prohlašoval, že k politice patří jak úspěchy tak právě i ty neúspěchy. A neúspěch to opravdu byl, ani jedno křeslo..
Ty méně viditelné reprezentuje zhoršení (ještě více nežli tomu bylo předtím) vztahů mezi ODS a ČSSD. Na narůžovělých tvářích pana Paroubka byla vidět touha po odplatě, za tuto porážku. Vždyť je předstihli o deset procent (ČSSD získala 22,38% hlasů).


Je též zvláštní, jak si počínaly ostatní státy. Protože volby se konaly ve všech státech EU v podobném termínu a výsledky byly vyhlašovány ve stejný čas- tedy v noci z neděle na pondělí. Ve většině států (Německo, VB, FR,..) posílily středopravé strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat